HIT GYÜLEKEZETE
2024. 05. 02.
Így mentette meg a Hit Gyülekezete egy kistelepülés életét
A magyi általános iskola és óvoda története

Interjú Pappné Turik Tímeával, a Magy településen működő Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatójával. Az iskola már tizenkét éve működik a Hit Gyülekezete fenntartásában.

Mit kell tudni erről a településről?

Magy egy kis falu Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében, a Baktalórántházai járásban. A felzárkózó települések listáján található, a 300 legszegényebb települések egyike. A településhez tartozó szegregátumban élő családok gyermekei is hozzánk járnak. Munkalehetőség helyben minimális, mezőgazdaságból, alkalmi munkából és közmunkából élnek az emberek. Az aktív korú munkavállalók közül többen járnak a környező városokba dolgozni.

Miért kérte a település önkormányzata a Hit Gyülekezete segítségét?

2012-ben az iskola léte – a közoktatás rendszerének átalakítása, a megváltozó jogszabályi környezet miatt – bizonytalanná vált. A település vezetője Czirják István polgármester úr – aki a faluja iránt rendkívül elkötelezett – ha nem talál egyházi fenntartót, akkor Magyon megszűnik a nyolc évfolyamos általános iskolai nevelés és oktatás. Az alsó tagozat maradt volna helyben összevontan, a felső tagozatosok a szomszédos településre jártak volna iskolába. Ha nincs helyben iskola, a település elöregszik, a fiatalok nem maradnak itt a faluban.

A Hit Gyülekezete, mint fenntartó megjelenése nemcsak a helyi gyermekek oktatását biztosította, hanem egy jövőképet, valós esélyt is adott a településnek. A fenntartó egyház és a település vezetése közötti kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés stabilitást ad az itt folyó munkának.

Milyen érzés volt számodra, amikor először beléptél az iskolába?

Előtte tíz évig a gyülekezet által alapított  Bethlen Gábor Gimnáziumban tanítottam. Az volt az álmom, hogy innovatív módon próbálom tanítani a matematikát. Amikor kiderült, hogy máshol van szükség a munkámra, egy jól felszerelt, modern iskolából léptem át egy kevésbé felszerelt intézménybe, nehéz volt. Azóta sokat fejlődött az intézmény.

Interjú Pappné Turik Tímeával, a Magy településen működő Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatójával. Az iskola már tizenkét éve működik a Hit Gyülekezete fenntartásában.

Milyen fejlesztések történtek pontosan?

A legfontosabb tevékenységünk a nevelés és oktatás. Kis létszámú osztályainkban integrált oktatást végzünk, kiemelten kezeljük az egyéni képességeket, nagy hangsúlyt fektetünk a különböző kompetenciák fejlesztésére. Valljuk, hogy minden gyermek egyedi és megismételhetetlen. Tudjuk, hogy nem tudunk mindenkit megtanítani mindenre, de amire megtanítható a gyermek, arra megtanítjuk. 

Ma már több település gyermekei választják iskolánkat. Hisszük, hogy ezzel a munkával só tudunk lenni a környéken, és szolgálatunkon keresztül öregbíteni tudjuk mind az egyház, mind a szeretetszolgálat nevét. Gyerekbarát intézményként az infrastruktúra fejlesztését is fontosnak tartjuk.

Az épület energetikai felújítása az önkormányzat segítségével történt. A fenntartó egyház támogatásával  két tanteremből egy közösségi teret hoztunk létre. Épült egy új iskolarész is, ami két tantermet, hozzájuk kapcsolódó szertárt és vizesblokkot, és egy 270 négyzetméteres aulát foglal magába. Magyon ez a legnagyobb befogadóképességű terem, ami alkalmas iskolai és települési rendezvények megtartására is. A fejlesztést az is indokolttá tette, hogy ma már 109 tanuló jár ide és több mint 40 óvodásunk van.

A „Fontos vagy!” akció keretében az iskolába járó családok is kaptak adományokat. Hogyan segít még itt helyben a gyülekezet Szeretetszolgálata?

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata vezetője Kovács Sándor elnök úr elkötelezett a hátrányos helyzetű gyermekek támogatásában. Többször kaptunk élelmiszercsomagot, tanszercsomagot, fejlesztő játékokat, ruhaadományt. 2012 óta minden elsős jól felszerelt, új iskolatáskát kap ajándékba. Járt nálunk a HISZ Mikulása, aki Gera Zoltánnal érkezett – a fiúk nagy örömére.

Tavaly 90 tartós élelmiszert tartalmazó dobozt kaptunk, közel 1 millió Ft értékben, ami segítséget jelentett a családok számára. A kézzelfogható segítségnyújtás mellett meg kell említenem a helyben élő hívők kitartó imáját, ami átlendít a nehézségeken.

Milyen változásokat tapasztaltál az elmúlt években?

A gyerekek egymással toleránsabbak, a pedagógusokkal is együttműködőbbek. Ennek elérése összeszedett munkát kívánt minden itt dolgozótól.

Örülök, amikor egy szülő érkezik hozzánk a gyermekével beiratkozni. Látja, hogy a kollégák szeretettel és odaadással végzik a munkájukat. Volt olyan szülő, aki azt mondta, ilyen szeretettel még nem találkozott. Ezek a visszajelzések megerősítenek abban, ha hiszem, mondom és teszek érte, akkor bármi megtörténhet, még itt Magyon is.

egyszazalek.hit.hu

Hit Gyülekezete a Szeretet szolgálatában
Támogasd adód 1%-ával a Hit Gyülekezete szolgálatát!
Technikai számunk: 0279

https://egyszazalek.hit.hu/

Aktuális híreink